PaulenMoos.reismee.nl

Begraafplaats en bootje varen

Vandaag lekker uitslapen..... NOT! Gewoon weer 6.30 uur het wekkertje. Douchen, spullen pakken, koffer op de gang zetten, ontbijten en de spullen ophalen uit de kamer. We beginnen de dag met een bezoekje aan een begraafplaats. Onze gids Ellen heeft gevraagd wie er naartoe wil, zij vind het altijd erg leuk en bijna iedereen reageert enthousiast. We gaan dus de begraafplaats van Alvarado bezoeken. De begraafplaatsen hier zijn volop gedecoreerd met fel gekleurde bloemen, veel Jezusfiguren, niet te vergeten de Maagd van Guadalupe en veel familiegraven. Ook vind je hier veel huisjes waar 1 of meerdere personen in liggen en die vaak volstaan met allerlei figuurtjes, wierook en allerlei, in onze ogen, prullaria. We blijven een klein kwartiertje en vervolgen dan onze weg naar San Andrés Tuxla, hier gaan we een sigarenfabriek bezoeken.

Onderweg naar San Andrés komen we terecht in een schitterende omgeving. Ananassen groeien hier, suikerriet, bananen, papaja's, sinasappelen, heel veel dus. Ook wordt deze omgeving wel het Zwitserland van Mexico genoemd vanwege zijn enorme groene bergen, dit heet de deelstaat Tabasco. Tabasco ja van die hele hete saus, nee, die komt niet uit Mexico! Echt waar? Echt waar! Deze saus komt nl. uit de USA!! Even een leermomentje voor jullie.....maar de deelstaat Tabasco, een plaatje om doorheen te rijden! We komen aan in San Andrés en kunnen de fabriek, de Santa Clara fabriek, in. Hier worden enorm hoeveelheden sigaren gedraaid per dag. De mensen hier hebben een basissalaris en hoe meer sigaren ze draaien, des te meer commissie. Jullie snappen natuurlijk wel dat het tempo hier hoog ligt! Een bijzonderheid trouwens want de Mexicanen komen erg lui over... misschien een vooroordeel maar het valt wel op. We maken wat foto's en videobeelden en bekijken op ons gemak hoe de sigaren gedraaid worden. Je hebt dunne, dikke, mooie, lelijke, met chocolade of vanillesmaak, echt van alles dus. In een andere ruimte doen ze er de bandje om die hier ook gemaakt worden. Ze hadden zelfs een eigen timmerfabriek voor de doosjes maar die is verhuist naar een paar kilometer verderop. Het is leuk hier even rond te snuffelen en Paul koopt nog 2 doosjes sigaren, niet heel goedkoop maar wel gewoon leuk natuurlijk.

OK, we gaan weer door. Nu op weg naar het meer van Catemaco. Hier gaan we eerst even ons eten voor de lunch bestellen, dan een rondje varen en dan lekker lunchen. Even over het eten gesproken, je ziet hier dus helemaal geen taco's, tortilla's en guacamole zoals wij dat kennen he! Een taco is hier een gevulde tortilla en niet die onmogelijk eetbare dingen die wij kennen. Je kent dat wel van die schelpen die je in de oven mikt, dan een vracht gehakt, groenten en saus ertussen legt en die dan bij de 1e hap in z'n geheel uit elkaar valt waardoor alles dan op 1 grote hoop op je bord ligt en je dus met mes en vork verder eet. Nee, dat kennen ze hier dus niet! Het ontbijt bestaat hier uit warm eten, ja echt waar... Bruine bonendip, een kipprutje, een rundvleesprutje, tortilla's, ei en wat salade en fruit. O ja, yoghurt ook. Maar brood met kaas, no no no.... Dus iedere ochtend warm eten, 's middags warm eten (heeeel soms een broodje) en 's avonds warm eten. Het is maar goed dat we veel lopen want je zou toch een paar kilo zwaarder terugkomen zo. De nodige biertjes erbij 's middags en 's avonds, nou ja je kent het wel... Maar, wel of geen zin in warm eten, het is heel erg lekker! Heerlijke smaken, lekker pittig, simpel, gewoon lekker, wij vermaken ons prima met het eten. Nou, dat was even iets over het eten. Mexicanen zijn dol op eten. Als ze 's ochtends opstaan ontbijten ze niet, alleen ff een bak koffie. Dan gaan ze naar hun werk waar ze na een uurtje of 2 uitgebreid gaan ontbijten in de baas z'n tijd. In de middag wordt er dan uitgebreid geluncht (ook in de baas z'n tijd) en dan gaan ze weer aan het werk. 's Avonds wordt er pas tussen 21.00 en 22.00 uur gedineerd....

Goed, Cuatamaco.... Cuatamaco is een vulkanisch meer waar witte reigers, aalscholvers en vele andere vogelsoorten voorkomen. In het meer liggen diverse eilandjes en op 1 van die eilandjes zitten ook apen. Deze apen zijn ooit op het eiland gezet en worden nu gevoed door de toeristen waardoor ze te zwaar zijn en jongen bij het leven dus het is een drukbevolkt eiland. Het meer is niet heel spectaculair maar wel een hele mooi omgeving. Het is ook wel ff lekker, het is 31,5 graden dus even een lekker windje pakken op het meer is heerlijk! We varen om wat eilandjes met de vogels en apen en keren langzaam terug, en uurtje was het maar wel de moeite waard. Nu weer lekker lunchen! Na een uurtje pakken we onze biezen weer en gaan richting Villahermosa. Nog zo'n 4 uurtjes rijden en dat doen we met 1 plaspauze. We hopen rond 18.30 uur aan te komen. Dat is uiteindelijk ook gelukt en nadat we ons even opgefrist hebben en weer wat uit de koffers gevist hebben, lopen we lekker de winkelstraat in. Leuke winkeltjes en 2 gigantische stoffenzaken, daar moet natuurlijk even gekeken worden. Met mijn 1e aankoop loop ik 20 minuten later weer naar buiten, een heel mooi stofje! We gaan even geld pinnen want dat kan de komende 2 dagen niet, nog een klein beetje shoppen en dan eten, dat gebeurt pas om 21.15 uur waardoor ik waarschijnlijk weer geen tijd heb voor een reisverslag. Na het eten lopen we terug en als Paul gaat slapen ga ik nog een rondje typen, om 23.30 uur vind ik het welletjes geweest, morgen weer een nieuwe (vroege) dag....

Reacties

Reacties

Annemieke

Hey Paul en Moos,

Leuk om jullie verslagen te lezen. Klinkt allemaal erg goed hoor! Ennu drie keer op een dag warm eten....yammie...een land voor mij!

O Moos al 8 potige vrienden gezien? (Voor in de frietpan!)

{{ reactie.poster_name }}

Reageer

Laat een reactie achter!

De volgende fout is opgetreden
  • {{ error }}
{{ reactieForm.errorMessage }}
Je reactie is opgeslagen!